Introductie van het World Handicap System in 2021

08 jun 2020

In 2019 kwamen de USGA en R&A met de meest drastische wijzigingen in de golfregels sinds decennia. Kennelijk hebben de regelgevende golfinstituten de smaak te pakken, want vanaf dit jaar wordt wereldwijd (in 2021 in Nederland) het World Handicap System ingevoerd. De komende tijd zal je er zeker meer over gaan horen.

Graag willen wij iedereen en ook zeker de spelers, die via Golfclub Kralingen hun handicapregistratie hebben, informeren over de veranderingen die er vanaf het begin van 2021 zullen gaan plaatsvinden. Wil jij jouw handicapregistratie via Golfclub Kralingen laten verlopen? Voor een kleine jaarlijkse vergoeding is dat mogelijk. 

Handicapregistratie aanvragen     

Onderstaand geven wij meer informatie over het World Handicap System en antwoord op een aantal prangende vragen. 

Wat is het World Handicap System (WHS)?  

Mondiaal kenden wij zes verschillende manieren om een handicap te berekenen. Met de invoering van het WHS komt hier een definitief einde aan. Over de gehele wereld gaan wij over naar die ene WHS-index om een handicap te berekenen. Het lijkt op het voormalige systeem van de USGA. Wanneer het nieuwe het World Handicap System in 2021 in Nederland wordt ingevoerd, krijg je een handicap, die is gebaseerd op het gemiddelde van de beste 8 van de laatste 20 qualifying scores.

 

 

Voordelen van het World Handicap System (WHS)?  

Het World Handicap System zorgt ervoor dat:

  • golfers van verschillende niveaus uit alle landen op een eerlijke manier met elkaar wedstrijden kunnen spelen, op elke baan ter wereld;
  • alle spelers (ook uit de EGA-handicapcategorie (4,4 en lager)) in 2021 qualifying ronden met vrienden kunnen spelen. Na de invoering van het WHS kan ook iedereen meedoen aan 9-holes qualifying wedstrijden ;
  • het niet meer relevant is onder welk handicapsysteem een bepaalde handicap tot stand is gekomen. Er is nu één standaard, die over de hele wereld geldend is;
  • het eenvoudiger wordt om golfdata uit verschillende landen met elkaar te kunnen vergelijken en te evalueren. 

 

Enkele belangrijke begrippen in het World Handicap System.

Aangepaste bruto score: de waarden waarmee een handicap wordt berekend, zullen in het WHS geen stableford-punten meer zijn. In het WHS wordt gekeken naar jouw bruto score tot een maximum van een netto double bogey op een hole (de eerste score op een hole die geen stableford-punten meer oplevert). Een “streep” wordt dus vervangen door een netto double bogey. 

Dagresultaat (in het Engels: score differential): hierom draait het eingelijk. Iedere keer wanneer jij een qualifying score invoert, wordt die score omgezet in een ‘dagresultaat’ (score differential’). Het dagresultaat is jouw prestatie van die dag omgerekend naar een standaard golfbaan (een baan met een standaardmoeilijkheid, dat wil zeggen een baan met een slope rating van 113). Het dagresultaat wordt toegevoegd aan jouw lijst met eerdere resultaten. Vervolgens wordt het gemiddelde bepaald van de beste 8 resultaten van jouw laatste 20 ronden. Dat getal is de nieuwe handicap.  

Scratch speler: een speler met handicap 0,0.

Bogey speler: een speler met ongeveer handicap 20,0 voor de heren en 24,0 voor de dames.

Course rating: de moeilijkheidsgraad van de baan voor een scratch speler onder normale condities.

Slope rating: de relatieve moeilijkheidsgraad van de baan voor de bogey speler t.o.v. de scratch speler.

Couse handicap: de handicapslagen die een speler ontvangt vanaf een bepaalde kleur tee.

Playing Conditions Calculation(PCC): dit is min of meer een soort van CBA in het WHS. In de berekening van het dagresultaat wordt er in jouw persoonlijke dagresultaat rekening gehouden met alle qualifying rondes, die op diezelfde dag (onder dezelfde baan- en weerscondities) op die baan gespeeld zijn. Met de PCC komt er wel een einde aan het “reduction only” zoals wij dat kenden.  

 

 

 

 

Wat zijn de formules voor de berekening van een dagresultaat?

In strokeplay wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend: 
(113 ÷ Slope Rating) x (Adjusted Gross Score – Course Rating – PCC-aanpassing)

Bij de spelvorm Stableford en Tegen par/Tegen bogey wordt een 18-holes dagresultaat als volgt berekend:
(113 ÷ Slope Rating) x (par + Course Handicap – (punten gescoord – 36) – Course Rating – PCC-aanpassing)   

Hoe komen in het World Handicap System een dagresultaat en handicap tot stand?

Onderstaande video van de Nederlandse Golf Federatie laat zien hoe je in het WHS tot de berekening van een dagresultaat na een ronde komt. Ook laat deze video zien hoe dit dagresultaat door middel van de beste 8 kaarten, invloed heeft op de totstandkoming van jouw (nieuwe) golfhandicap. 

 

In de video en in het voorbeeld is er geen rekening gehouden met de eerdergenoemde PCC. Op basis van de PCC wordt jouw dagresultaat soms aangepast, zodat dit dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed jouw ronde daadwerkelijk (op die dag onder de gegeven omstandigheden) was. De PCC wordt ’s nachts uitgevoerd en gebeurt automatisch. De speler ziet na een qualifying ronde meteen wat zijn of haar vermoedelijke nieuwe handicap wordt. Echter pas de volgende ochtend, nadat de PCC is toegepast, ziet de speler wat zijn of haar definitieve nieuwe handicap is. PCC-aanpassingen komen echter maar in zo’n 10 procent van alle gevallen voor.

Ook zit er in het WHS met de “Soft Cap” en de “Hard Cap” een mechanisme ingebouwd, waarbij de speler een beetje beschermd wordt tegen te extreme handicap stijgingen. Deze worden vanaf een bepaald punt afgevlakt of zelfs helemaal voorkomen. “Soft” een stijging van 3 en hoger wordt afgevlakt. “Hard” een stijging hoger dan 5 wordt gestopt.

Aan de andere kant is er ook met “Exeptional Score” in het geval van erg extreme verlagingen een mechanisme ingebouwd, waarbij dit in eerste instantie enigszins beperkt wordt en vanaf een bepaald niveau gestopt wordt.   

 

Hoe zit het dan met 9 holes scores? 

Het dagresultaat is een resultaat over 18 holes. Wanneer een speler maar 9 holes heeft gespeeld, dan wordt die 9-holes score automatisch aangevuld met een Aangepaste Bruto Score om tot 18 holes te komen. Die Aangepaste Bruto Score (een netto par op acht holes en een netto par +1) is gelijk aan 17 Stableford-punten. 

Hoe zit het met nieuwe golfers en spelers die minder vaak qualifying spelen? 

In de komende maanden zullen er meer details bekend worden gemaakt. Bij besprekingen over de verdere invulling is het doel om het World Handicap System zo toegankelijk en inclusief mogelijk te maken. Om een paar voorbeelden te geven:

  • nieuwe spelers kunnen al na één qualifying ronde een handicap krijgen.
  • handicaps zullen niet verlopen na een bepaalde periode van inactiviteit.
  • de maximale handicap voor dames en heren blijft 54.

Deze handicapregels hebben als doel dat nieuwe spelers zich welkom voelen in de golfsport.
Het World Handicap Systeem in het algemeen heeft als doel dat meer golfers hun speelsterkte meten en bijhouden, maar niet ten koste van het plezier dat iedereen aan het spel beleeft.

Is er een formule waarmee ik mijn huidige EGA handicap kan omrekenen?

Er is geen simpele formule waarmee je momenteel jouw huidige EGA-handicap kunt omzetten in een WHS-handicap. Dat komt omdat de berekening van een handicap volgens het EGA-systeem verschilt van de manier waarop een handicap in het WHS wordt berekend. Dat betekent dat twee Nederlandse spelers, die eind 2020 allebei dezelfde EGA-handicap hebben, in 2021 zeer waarschijnlijk een verschillende WHS-handicap kunnen hebben.

Hoe wordt mijn EGA-handicap gebruikt bij de berekening van mijn WHS-handicap? 

Bestaande scores worden waar mogelijk gebruikt voor de berekening van de WHS-handicap. Het verschil tussen een EGA-handicap en een WHS-handicap is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal scores van een speler dat beschikbaar is om de WHS-handicap vast te stellen. Hoe meer scores er eind 2020 beschikbaar zijn van een golfer, hoe stabieler de WHS-handicap zal zijn. Golfers worden daarom aangemoedigd om zo veel mogelijk qualifying ronden te spelen. In het ideale geval heeft iedere golfer eind 2020 twintig of meer qualifying scores.  Wanneer er bijvoorbeeld maar acht scores beschikbaar zijn van een speler, dan wordt de WHS-handicap bepaald op basis van die acht scores. Heeft een golfer minder dan acht scores, bijvoorbeeld vier, dan wordt de World Handicap Index berekend op basis van die vier scores. Wanneer een golfer nog helemaal geen qualifying ronden heeft gespeeld, dan wordt zijn EGA-handicap op 1 januari 2021 ook de WHS-handicap.

Kan ik bij het World Handicap System nog wel mijn papieren scorekaart inleveren? 

Veel spelers zien het gemak en maken steeds vaker gebruik van apps zoals van GOLF.nl of voeren zelf via E-Golf4U electronisch hun scores in. Betekent dit dat met de invoering van het World Handicap System (WHS) de papieren scorekaart gaat verdwijnen? In principe niet, ondanks dat het zelf electronisch invoeren voor iedereen het makkelijkst is en sterk de voorkeur geniet. De Players Condition Calculation (PCC) (de speelomstandigheden van die dag, de oude CBA) kan in 10% van de gevallen iedere dag een rol gaan spelen. Deze wordt automatisch om 12:00 uur s’nachts van die dag bepaald. Voor een accurate score is het dus van belang dat scorekaarten voor die tijd ingegeven en electronisch geaccordeerd zijn.

 Spelers die een qualifying score niet elektronisch zelf in kunnen voeren, mogen echter nog steeds wel een papieren scorekaart inleveren bij de Handicapcommissie. De commissie zal deze verwerken en als het ware “terugplaatsen op de tijdlijn”. De score zal echter geen invloed meer hebben op de PCC van die dag (in het verleden en voor andere spelers). De papieren scorekaart zal dus nog wel blijven. Al is het bijvoorbeeld in een wedstrijd, toch wel onderdeel van de traditie of als een mooie blijvende herinnering aan een fantastische dag op de golfbaan.

 

Verdere informatie over het World Handicap System? 

Vanzelfsprekend zullen wij jou op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en de verdere voortgang. Daarnaast zijn er natuurlijk meer gevolgen en vragen. Ook heeft de invoering van het WHS gevolgen voor de handicapcommissies van golfclubs. De Nederlandse Golf Federatie komt momenteel wekelijks met nieuws en nadere uitleg rondom de overgang naar het WHS. Op deze informatiepagina van de NGF staat een heel mooi overzicht naar alle artikelen, video’s en frequente vragen over het World Handicap System.  

Terug naar nieuwsoverzicht