Nieuwsupdate Baancommissaris Stichting Golfbaan Kralingen

30 mei 2020

Het is geweldig om weer open te mogen zijn en zoveel bekenden en nieuwe gezichten op onze golfbaan te mogen ontvangen! Het was prachtig om de baan te laten heropenen door de jeugd, alras gevolgd door volwassenen. Ik vertrouw erop dat jij ook de afgelopen weken genoten hebt op onze golfbaan, of dit snel gaat doen. Hartelijk dank voor jouw begrip, flexibiliteit en medewerking inzake de protocollen en alle beperkende maatregelen. 

De intelligente COVID-19 lockdown is namelijk nog niet voorbij; de lockdown wordt stapsgewijs versoepeld. Wij volgen ook géén advies van de overheid; de overheid eist het toepassen en naleven van regels en protocollen. Met vooralsnog allerlei restricties, beperkingen, lelijke linten en bordjes bij de entree als gevolg. Als bestuur Stichting Golfbaan Kralingen moeten wij ons zo verantwoorden naar zowel de overheid, als de NVG/NGF als de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

De regels zijn streng, maar met een reden: het voorkomen van besmetting met COVID-19. Doen we dat niet, dan gaat de baan of een deel daarvan, desnoods weer op slot. Inclusief kans op een boete van € 4.000,- per geval.

Als bestuur Stichting Golfbaan Kralingen handelen wij daarom vanuit drie basisregels:

  1. Laat zoveel mogelijk mensen sporten en bewegen, sluit niemand onnodig uit. 
  2. Vermijd drukte, voorkom groepsvorming en let op de hygiëne in het kader van besmettingsgevaar. Voorkom contact- en wachtmomenten, creëer eenrichtingsverkeer.
  3. Bied alleen toegang voor een sportdoel met een vooraf gereserveerde starttijd. 

Achter de schermen werken we dagelijks om het golfspel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Stap voor stap gaat het vooruit. We bereiden ons ook voor op de tijd dat er weer meer georganiseerd mag worden, zoals de Hema en de DaDi en andere groepsgewijze spelvormen. Of dat 18 holes spelen bijvoorbeeld weer mogelijk is. Let op: dit alles mag en kan nog niet.

Restaurant en terras open

Het belangrijkste nieuws is dat het restaurant en terras weer open mogen vanaf maandag aanstaande 12:00 uur voor golfers en niet-golfers. Dat biedt ook kansen voor de club- en businessleden voor ontmoeting en georganiseerde gezelligheid. Eigenaar Edwin Kroon heeft met zijn team de afgelopen tijd gebruikt om zijn restaurant nog mooier te maken. Hij is heel blij om iedereen weer te mogen verwelkomen en wil dat op een veilige manier doen voor henzelf en de gasten. Vanzelfsprekend zitten ook hier bepaalde voorwaarden aan zoals het verplicht reserveren, het instandhouden van de routering op het terrein en een logistiek verzoek om golfsets en -karren rond het terras en restaurant zoveel mogelijk te vermijden. Lees hier voor over meer informatie onder 9.

Gebruik van kleedruimte en oefenfaciliteiten weer mogelijk

Vanaf 1 juni is het weer mogelijk gebruik te maken van de kleedruimte in het clubhuis. Er mag echter niet gedoucht worden en ook het toilet in de kleedruimte blijft vooralsnog buiten gebruik. De toiletten in het clubhuis nabij de entree zijn (vanaf 1 juni) beschikbaar en ook het toilet in het kantoortje van het stichtingsbestuur blijft beschikbaar voor noodgevallen.

Je kon natuurlijk al lesnemen bij de pro’s. Er is nu extra ruimte gekomen voor oefenen met het gebruik van de driving range, de putting green en oefenbunker. Voorafgaand of na jouw golfles, voordat je een golfronde gaat lopen, of zeker dagelijks na 16:00 uur om gewoon even te kunnen oefenen, ben je van harte welkom. Vanwege de beperkte capaciteit van onze oefenfaciliteiten en het naleven van de protocollen is de voorwaarde dat je je hebt aangemeld bij de caddiemaster, zoals hier onder 5 nader uitgelegd is.

Einde aan 1,5-meter regel tot en met 18 jaar

Per 1 juni geldt dat iedereen tot en met 18 jaar onderling niet meer een afstand van 1,5 meter hoeft aan te houden. Voorheen gold dat alleen voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor iedereen van 19 jaar en ouder blijft de 1,5 meter afstandsregel wel gelden.

Baanmeubilair buiten gebruik

Een veel gestelde vraag gaat over het ontoegankelijk maken van picknicktafels en banken. Helaas eist de Veiligheidsregio dat alle zitjes/bankjes en eventuele andere attributen zijn verwijderd, afgeplakt of afgedekt. Daarom zijn de banken, afvalbakken en ballenwassers in de baan buiten gebruik gesteld. Ik reken op jullie medewerking, maar hoop tegelijkertijd dat deze coronaregel spoedig kan worden geschrapt.

Vanaf 1 juli 2020

Wat er vanaf 1 juli mogelijk is, meer dan de regering nu heeft gecommuniceerd, zal moeten blijken. Wij volgen dagelijks het nieuws, worden geïnformeerd én geholpen door sportbond NVG/NGF, onze Veiligheidsregio en door Rotterdam SportSupport. Waar mogelijk schalen wij in overleg vanzelfsprekend op, maar geduld is en blijft een schone zaak.

Broken-tee cups

Om de teeboxen in optimale staat en schoon te kunnen houden, zijn de broken-tee-cups in de baan geplaatst. Het is de bedoeling dat hier alleen broken-tees in belanden. Ander afval zoals kassabonnen, verpakkingen van energierepen, versleten golfhandschoentjes, bananenschillen of beschadigde golfballen horen hier dus niet in thuis. Gebruik alsjeblieft de golftas voor tijdelijke afvalinzameling en neem afval mee naar huis.

Pitchmarks & kraaien

Onze greens zijn doordat ze nou eenmaal regelmatig belopen moeten worden en ondanks het warme weer, al sneller dan twee weken geleden, maar nog steeds aan de zachte kant. Een pitchmark is zo gemaakt. Mogen wij jou vriendelijk verzoeken om extra aandacht te besteden aan het repareren van de pitchmarks? Repareer er alsjeblieft minstens één (liefst twee) iedere keer als je op een green komt. Helaas beschikken kraaien niet over deze vaardigheid. Wij verwachten helaas tot eind juni dat de kraaien de emelten (larven van de langpootmug) nog graag uit het gras snavelen, ook op onze greens. Dat heeft helaas nog een paar weken zichtbare schade tot gevolg.

Eikenprocessierups

Tot slot nieuws van de eikenprocessierups. Met het plaatsen van 40 nestkasten voor kool- en pimpelmezen en insektenhotels, en het door de gemeente Rotterdam preventief spuiten zijn alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen om deze beestjes te weerhouden op onze golfbaan. Helaas is dit irritante rupsje toch neergestreken op onze golfbaan. De afgelopen week zijn zo’n tien op het oog zichtbare en bereikbare rupsnesten alsnog verwijderd. Maar hoger in de bomen kunnen we er zelf niet bij; daarvoor zal de gemeente langs moeten komen om de nesten weg te zuigen. Voor wie last heeft van deze beestjes, het advies om kleding met lange mouwen en broekspijpen aan te trekken. Met linten om boomstammen wijzen wij je op locaties waar de beestjes zich zo thuis voelen. We doen er alles aan, maar voorkomen is helaas geen optie.

Tot spoedig ziens op de golfbaan en blijf gezond!

Hartelijke groet, 

Ruud Kruip
Baancommissaris Stichting Golfbaan Kralingen

Terug naar nieuwsoverzicht