Caroline 40 jaar professional op Golfbaan Kralingen!

09 sep 2023

Caroline Nieuwenhuisen: 40 jaren liefde voor het golfspel

Afgelopen woensdag 6 september was Caroline Nieuwenhuisen precies 40 jaar als pro verbonden aan Golfbaan Kralingen. Een bijzonder jubileum dat natuurlijk is gevierd, maar op de voor Caroline zo herkenbare wijze, tussen de lessen door. Want die moeten, hoe dan ook doorgaan! Gelukkig lukte het om even samen met haar terug te blikken.

“Het voelt een beetje dubbel”, zegt Caroline als we haar spreken. “Aan de ene kant klinkt het heel saai om 40 jaren lang op dezelfde plek te werken maar aan de andere kant ik heb het leukste vak van de hele wereld en dan ook nog eens op een geweldige plek. Het verveelt nog steeds niet.”

We vragen hoe Caroline 40 jaar geleden bij de Golfbaan Kralingen terecht is gekomen. “Dat is een grappig verhaal… Ik liep een jaar stage bij Henk Stevens in Antwerpen. Hij zag mij ballen slaan. Henk had door een golfbal een oog verloren en moest opnieuw leren golfen. We trokken samen op. Op een dag zei hij tegen mij: “Morgen heb jij een sollicitatiegesprek op Kralingen.” En zo geschiedde, ik ging op gesprek bij Kees Kuisters en kreeg te horen dat ik over 4 dagen (op 6 september 1983) kon beginnen. Ik weet het nog goed, er was een hele kleine shop en die was helemaal volgepropt met stokken en ballen. Golfen was toen booming business, er waren 4 pro’s op Kralingen, allemaal mannen.

Ik was toen C-pro, pro in opleiding, de enige vrouw. Dat was wel wat… als allereerste vrouwelijke pro kreeg je het allemaal niet vanzelf. Ik moest twee keer de opleiding doen en steeds weer voorspelen. Je werd als vrouw echt tegengewerkt. Maar ik was vastbesloten, ik moest en zou de A-pro worden. Toen dat eindelijk lukte voelde dat echt als een totale overwinning. Ik was de eerste vrouwelijke pro in Nederland.

Ook op Golfbaan Kralingen moest men er erg aan wennen, vooral de mannen natuurlijk. Zij kwamen in eerste instantie niet bij mij lessen. Maar zo langzamerhand veranderde dat en nu merk je geen enkel verschil meer.

In de afgelopen jaar heb ik zoveel dierbare herinneringen opgebouwd. Zoveel mooie momenten, te veel om op te noemen. En ik heb met geweldige mensen mogen werken. Maar ik heb ook geleerd dat discretie in dit vak cruciaal is. Mensen vertellen je heel veel.

Voor mij maakt het helemaal niet uit wie ik lesgeef, mensen met een lage handicap zijn beslist niet interessanter dan mensen met een hogere handicap. Ook lesgeven aan mensen met een beperking vind ik heel boeiend. Iedereen die bij mij komt heeft een lijf en een mind en dat is voor mij een interessante puzzel. Ik ga daarmee aan de slag en wil een snaar raken. Ik wil dat hij of zij voelt ‘dit is golfen’ en de liefde voor het spel met mij gaat delen. “

Hoe komt het dat Caroline na 40 jaar nog altijd op dezelfde plek, Golfbaan Kralingen, te vinden is. “Dit is mijn plek! Het is kleinschalig, ik hou van de verbinding met mensen. Mijn moeder zei altijd je hebt twee zakken in je carrière, een met waardering en een met centen. Ik ben meer van die eerste… niet zo zakelijk. In die 40 jaar heb ik van alles gezien en meegemaakt. Van een baan onder water tot een topbaan zoals nu. Dit is een 9-holes baan maar zeker niet gemakkelijk. Als je hier kunt golfen kun je het overal. De baan is smal en heeft lange ingewikkkelde holes. Als je uitdaging zoekt, kun je die hier vinden.”

Heeft Caroline wensen of plannen voor de toekomst? “Jazeker, ik wil nog heel veel mensen de liefde voor het golfspel bij brengen. Net als vanochtend, gaf toen twee mensen les die al jaren golfen maar nooit les hadden, je ziet hen dan veranderen en enthousiast worden. Ze snappen het spel beter. Dat vind ik fascinerend. Tegelijk hoop ik dat ik bij die liefde voor het golfspel ook onze omgangsvormen bij kan brengen. Ik weet dat de wereld verandert maar ik zie toch liever een kraagje dan een t-shirt.”

Caroline heeft op onze baan al veel mensen de liefde voor het golfspel bijgebracht. Wij hopen van harte dat zij dat bij nog heel veel meer mensen gaat doen! Op haar onvolprezen, inspirerende en professionele wijze.

Terug naar nieuwsoverzicht