Minder waterhindernispalen

20 sep 2019

Per 28 augustus jl. telt de golfbaan zo’n 50 waterhindernispaaltjes minder. Edwin Dokter (namens de Handicap & Regelcommissie) heeft in samenwerking met baancommissaris Ruud overbodige hindernispalen uit de baan gehaald: een paar witte, veel rode en alle gele palen. Ook zijn 24 verweerde rode palen vervangen door nieuwe exemplaren. Waarom? Sinds de invoering van de nieuwe regels staat het golfbanen vrij om zelf te bepalen of een hindernis rood of geel is. Onze baan loont zich prima voor rode hindernissen. Het is ook duidelijker voor veel spelers, die het onderscheid tussen rood en geel niet zo paraat hebben. Overigens gaan heel veel banen over op nog slechts rode hindernissen. Minder paaltjes levert ook veel voordeel op. Zo is het makkelijker bij het onderhoud van de baan en oogt het baanbeeld wat rustiger. Veel van onze waterhindernissen zijn prima zichtbaar vanaf de tees en het speelveld; een speler weet waar ze zijn, ook zonder paaltjes. Kortom, waar het nut dient, staat nog een paaltje.

Daarnaast zijn er nieuwe golfregels. Zijn er paaltjes, dan vormen die de grens. Zijn ze er niet, dan is het de natuurlijke grens van het water. Als het voor 95% duidelijk is dat de bal in de hindernis ligt, is het voldoende. Zo niet: lost ball. Men zou kunnen beargumenteren dat het tot onduidelijkheden leidt of een bal in een hindernis ligt of niet, maar daar gaan paaltjes eerlijk gezegd niet veel aan veranderen. En natuurlijk mag je in een hindernis nu grounden en oefenswings maken. Er zijn natuurlijk banen waar het belangrijk is dat er wel paaltjes staan. Zo zijn er droogvallende poeltjes, of is er helemaal geen sprake van water. Dat zie je vaak op banen in het buitenland waar hellingen en grote gebieden tot hindernis zijn verklaard, vooral om de doorlooptijd en het spelplezier te dienen. 

Ligt u in een hindernis en weet u niet wat te doen? Raadpleeg dan de app op uw smartphone “R&A Rules of Golf”; daar staat precies wat u wel en niet mag doen volgens de nieuwste regels (of het identieke regelboekje uiteraard). Regels zijn er niet om uw medespeler te berispen, maar om uw spel te dienen. Wist u bijvoorbeeld dat wanneer er bij een waterhindernis geen paaltjes staan dit automatisch een rode hindernis betreft? Wij hebben een hindernis zonder paaltjes uitgerust op de baan. Heeft u hem al gevonden?  Moet u te vaak naar uw bal zoeken? Kost dat meer dan 3 minuten? Onze golfpro’s helpen u graag aan een beter spel. 😉

Wij wensen u veel speelplezier!

Groeten van Edwin & Ruud

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht