Golfbaan

Nieuwsbrief winter 2024

Winter update ’23-’24
 
Winternieuws 2023 – 2024
Beste golfers,

We naderen het einde van dit jubileumjaar.We hebben dit jaar gevierd dat onze baan 90 jaar bestaat. Het mooiste cadeau voor dit jubileum kregen we gisterenavond van de Gemeenteraad van Rotterdam door te horen dat de golfbaan binnen het nieuwe plan voor Oosterflank behouden blijft. We zijn er nog lang niet, maar dit is een mooie eerste stap!

Dat motiveert ons nog meer om in 2024 aan de slag te gaan met een aantal verbeteringen. Belangrijk daarbij is natuurlijk het onderhoud van de baan. Dat zal vanaf 1 januari a.s. gedaan worden door Oosthoek Groep met Leon van Dijk als projectleider en Max van Gumster als hoofdgreenkeeper.

In deze nieuwsbrief leest u meer over de biodiversiteit en het ecologisch belang van onze baan, het afscheid van Joost van der Voort bij restaurant Kralingen en nog veel meer.

Rest mij u, mede namens de overige bestuursleden van Stichting Golfbaan Kralingen heel fijne feestdagen toe te wensen en een heel gezond en sportief 2024!

Hartelijke groet,
Richard Jongste
Voorzitter bestuur Stichting Golfbaan Kralingen

 
 
Gemeenteraad stemt voor Golfbaan Kralingen
Positief besluit raadsvergadering
Diep in de nacht heeft de gemeenteraad gisteren positief gestemd over het plan voor Oosterflank. Dat betekent dat de Golfbaan Kralingen behouden blijft en onderdeel wordt van de groene corridor in Oosterflank. We zijn er nog lang niet want de contractonderhandelingen moeten nog starten. Ook komen er nog flinke investeringen op ons af. Desalniettemin is dit een belangrijke stap en zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet.
 
Biodiversiteit Golfbaan Kralingen
Woonplaats van bijzondere diersoorten
Joost den Houdijker is ecoloog bij IDDS en organiseert daarnaast (op aanvraag) excursies in de natuur. Wij hebben Joost gevraagd om zijn ecologische inzichten te delen met de Rotterdamse gemeenteraadsleden. Die inzichten deelde hij tijdens de rondleiding en het inspreekmoment, maar hij deelt ze ook graag met u…  
lees de bevindingen van ecoloog Joost den Houdijker
 
Leon van Dijk
Onderhoud van de golfbaan

Vanaf 1 januari gaat de Oosthoek Groep uit Schipluiden de golfbaan onderhouden. Leon van Dijk wordt projectleider. Hij stelt zich zelf voor:

“De meeste golfers van golfbaan Kralingen zullen mij misschien nog wel kennen. Als projectleider van onze banen ga ik ook de Kralingse greenkeepers begeleiden. Mijn naam is Leon van Dijk en ik ben nu 8 jaar werkzaam bij de Oosthoek Groep en grotendeels Hoofdgreenkeeper op Golfclub Kleiburg in Brielle. Ik ben intussen 41 jaar en woon nog steeds in het mooie plaatsje Sliedrecht.

Vanaf 1 februari komt Max van de Gumster als hoofdgreenkeeper op Golfbaan Kralingen werken. Ik zal hem de eerste maanden zeer zorgvuldig begeleiden op en rond de baan.

Omdat ik 13 jaar werkzaam op Golfbaan Kralingen ben geweest ken ik de baan door en door, dat is in ons voordeel voor het onderhoud op deze toch niet de gemakkelijkste golfbaan. De nattigheid en ondergrond is elke dag weer een uitdaging voor iedereen.

Hierbij wil ik iedereen fijne kerstdagen toewensen en een super mooi begin voor het nieuwe jaar waarin wij elkaar vast tegen gaan komen.”

 
Afscheid van Joost
Joost van der Voort na vele jaren neemt afscheid van Restaurant Kralingen en start een nieuwe carrière bij de politie.. hij schrijft zelf een afscheidsboodschap:

Nu er in deze maanden weinig gegolft wordt, heb ik maar een bepaald aantal golfers persoonlijk kunnen mededelen dat ik na 20 jaar (met tussenpozen) Restaurant Kralingen ga verlaten. Per 29 januari zal ik namelijk starten op de politieacademie. Binnen 2 jaar word ik hier opgeleid om in de politie-eenheid Rotterdam te gaan werken. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik uiteindelijk iets anders wilde gaan doen in mijn leven. Na een selectieprocedure van 5 maanden ben ik door alle rondes heen gekomen. Ik heb onwijs veel zin in deze nieuwe uitdaging,
Desalniettemin ga ik Golfbaan Kralingen na zoveel jaren missen. Niet alleen mijn collega’s, maar ook de leden van de Golfclub, de jaarkaarthouders en de talloze clubjes, groepjes en zakenlui die regelmatig ons restaurant bezoeken. En om niet te vergeten de pro’s, het SGKbestuur, caddiemasters, greenkeepers en uiteraard Piet-Jan!
Via deze weg wil ik iedereen bedanken voor al deze jaren met soms trieste momenten maar vooral heel veel mooie momenten. Ik zal eerlijk zeggen dat er een aantal van jullie bijna geen gasten meer waren maar meer vrienden zijn geworden. Ik hoop jullie allemaal, voordat ik stop, nog een keer te zien voor een kopje koffie, een borrel of een maaltijd.

Het gaat jullie allen goed!
Joost van der Voort

 
Klaar met je kerstboom?
Vanaf woensdag 3 januari t/m woensdag 10 januari kunt u uw kerstboom inleveren op Golfbaan Kralingen (graag alle kerstversiering verwijderen). De bomen worden door de gemeente opgehaald en gerecycled.
U krijgt van de gemeente 50 eurocent per boom, maar…u mag die 50 eurocent ook doneren aan het goede doel: de gehandicaptengroep van onze golfpro Caroline.

Vaak zal er iemand staan om de boom aan te pakken, mocht dat niet zo zijn, wilt u zich dan even melden bij de caddiemaster.

 
Golfbaan per 1 januari a.s. rookvrij
 
De gemeente Rotterdam is aangesloten bij de Rookvrije Generatie (Alliantie Nederland Rookvrij) en zet zich hiermee in om kinderen rookvrij op te laten groeien. De gemeente Rotterdam verbiedt het roken per 1 januari 2024 op alle Rotterdamse sportterreinen.
 
Onze jeugd moet het goede voorbeeld krijgen dat sporten en roken niet (meer) samengaan. Wen er maar aan. Want een wereld waarin onze kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt hoe dan ook steeds dichterbij.

Afgelopen jaar was de golfbaan al rookvrij, vanaf 1 januari a.s. mag er ook op het terras niet meer gerookt worden.
 

 
Copyright Jan Kok - Vogelvlucht Golfbaan Kralingen
Kralings golfer én commercieel fotograaf Jan Kok heeft deze zomerse prachtige luchtfoto van Golfbaan Kralingen gemaakt tijdens een professionele rondgang vanuit een sportvliegtuigje (met toestemming van de airport). Op deze foto rust copyright Jan Kok.

De wens voor luchtfoto’s leidt regelmatig tot aanbiedingen aan het bestuur om met een drone hetzelfde te doen. Helaas! De golfbaan ligt binnen de vliegcirkel van Zestienhoven (Rotterdam – The Hague airport) en dat is verboden terrein voor drones. Alleen met expliciete toestemming van de airport, de vergunning op zak en in overleg met bestuur Stichting Golfbaan Kralingen mogen luchtfoto’s van onze golfbaan worden gemaakt.

 
 
Golfbaan Kralingen
Al 90 jaar buitengewoon mooi golfen

Stichting Golfbaan Kralingen
Kralingseweg 200, 3062 CG Rotterdam

Secretaris | info@golfbaankralingen.nl
Caddiemaster | tel +31 (0)10 – 45 22 475