Baanstatus

Zie jaarprogramma, de status van de baan kan wijzigen door extreme weersomstandigheden.
 • Datum
  donderdag 18 oktober 2018

  Tijdstip opname: 07:30
   
 • Baan open vanaf 8.00 uur
 • Laatste afslag 19.00 uur
 • Baan sluiting 19.00 uur
 • Qualifying
 • Trolleys toegestaan
 • Handicarts toegestaan
 • Zomergreens
 • Putting Green Open
 • Driving Range Open


Gedenkwaardige Hema-middag met honderdjarige Ruud van Wely

Ruim 30 spelers van de Herenmaandag hebben maandag 18 september ademloos, in verwondering én bewondering mogen luisteren naar een belangrijke fase uit het levensverhaal van Ruud van Wely, zijn periode in de Tweede Wereldoorlog als marineofficier.

Ons oudste clublid is op 13 september honderd jaar geworden en dat wilde hij onder meer vieren met de leden die regelmatig op de Herenmaandag spelen. Nog niet zo heel veel jaren geleden speelde Ruud van Wely zelf nog golf, maar een blijvend ongemak aan pols en hand heeft het einde van zijn geliefde sport betekend. Het belette hem echter niet zijn puttechniek op de puttinggreen te blijven oefenen, waarbij iedere voorbijganger kon genieten van zijn geheel eigen stijl van putten: de putter naast zijn lichaam en achter de bal gezet, zijn lichaam richting de put gekeerd, de ogen strak op de lijn gericht en daarna de bal richting de put ‘gepusht’. Zijn putresultaten waren altijd verbluffend!

Strijd tegen de Japanners

Hetzelfde gold voor zijn ervaringsverhaal over de Tweede Wereldoorlog. Als ‘broekie van 20’ kwam hij bij de marine, waarvoor hij in 1939 gestuurd werd naar Nederlands-Indië. Als officier op een torpedobootjager heeft Ruud vooral in de strijd tegen de Japanners talrijke oorlogsschepen in de wateren rond Java met man en muis zien vergaan. Zijn oorlogstijd daar was als het ware één overlevingstocht en eigenlijk als een wonder heeft Ruud de permanente bommenregens uit de lucht en de torpedo’s onder water weten te overleven.

Na de oorlog kwam Ruud terecht bij de onderzeedienst als commandant op diverse onderzeeboten. In 1970 ging hij met pensioen waarvan hij nu al 47 jaar geniet!

Op de dag na zijn 100e verjaardag werd Ruud thuis verrast door een hoge delegatie van de Onderzeedienst. Een speciale penning, manchetknopen in de vorm van onderzeeboten en twee boekwerken met alle marineboten waarop hij heeft gevaren, werden hem door commandant De Groot overhandigd. Meer dan in zijn nopjes toonde Ruud zich ermee.

Golfherinneringen

In het clubgebouw van Kralingen werd Ruud op 18 september door diverse spelers herinnerd aan zijn verdiensten voor de baan en de club. In 1946 is hij op Kralingen gaan golfen en niet zonder succes getuige zijn overwinningen in vele wedstrijden.

Ruud heeft het vertrek van de Oud-Kralingers naar Broekpolder meegemaakt en is betrokken geweest bij de opriching van Golfclub Kralingen (samen met Jan Ruskamp en Addy Dijkshoorn). Hij maakte deel uit van het eerste bestuur van de vereniging en is jaren actief geweest in de Wedstrijdcommissie en in de Handicap- en Regelcommissie. Thans zit hij met Leo Starmans nog in de Commissie van Beroep: een ‘stille’ functie want er zijn al vele jaren geen klachten aan deze Commissie voorgelegd!

Het was een gedenkwaardige middag, op 18 september, een voorrecht om deze honderdjarige met zijn heldere geest, zijn krasse stem en zijn aimabele persoonlijkheid in ons midden te mogen hebben.

                                                                                                                                                                                                 Tom Graat

Bij de foto’s

Op een landkaart wijst Ruud van Wely aan in welk gebied hij met zijn torpedobootjager strijd heeft geleverd met de Japanners

Een fotoboekje met herinneringen. Ruud toonde zich verrast en dankbaar.

Foto’s: Edwin Hazekamp

Meer foto’s op de site van de golfclub in ‘het fotoboek’  (klik hier)

 

button-egolf4u

button-kennismaken

Route